top of page
Writer's pictureNiklas Roitto

Verkkolaskujen osuus yritysten ostolaskuista jo yli 90%

Verkkolaskutuksen avulla yritykset voivat sähköistää ostolaskuprosessinsa, mikä vähentää paperi- ja sähköpostilaskujen käsittelyn tarvetta ja parantaa prosessin tehokkuutta ja ekologisuutta. Suomessa verkkolaskujen välitys aloitettiin jo vuonna 1999, mikä kertoo siitä, että verkkolaskutukseen on panostettu pitkään.


Saavutetut tulokset puhuvat puolestaan, sillä valtaosa organisaatioista ovat jo siirtyneet sähköisiin ratkaisuihin. Yrityksissä, joiden liikevaihto jää alle 100 000 euron, verkkolaskujen käyttö on edelleen vähäistä, mutta kun tarkastellaan transaktioiden määriä, niiden osuus kokonaismäärästä on myös hyvin pieni.

Suomen työ- ja elinkeinoministeriön asettama Yrityksen digitalous -hanke on tuottanut mielenkiintoista tietoa verkkolaskutukseen liittyen. Viimeisimmän kyselyn perusteella verkkolaskuvälittäjien kautta välitettiin vuoden 2023 aikana n. 470 miljoonaa laskua, ja verkkolaskuosoitteistossa oli n. 328 000 organisaatiota.


Verkkolaskuosoitteisto on Tieke ry:n ylläpitämä rekisteri, johon ilmoitetaan organisaatioiden verkkolaskuosoitteet, ja se tarjoaa laskuttajille mahdollisuuden tarkistaa vastaanottajan verkkolaskuosoitteen. Osoitteiston käyttö on ilmaista verkkoselaimella osoitteessa: https://verkkolaskuosoite.fi/.



B2B-laskujen verkkolaskuosuus

Laskettaessa yritysten välisten ostolaskujen verkkolaskuastetta ongelmana on, että sähköposti- ja paperilaskuista ei voida eriyttää eri laskukategorioita luotettavasti. B2B-laskujen osuus täytyy siis määrittää matemaattisin menetelmin. Yrityksen digitalous -hankkeessa tehdyssä analyysissä todettiin, että kuluttajalaskutuksen osuus oli odotettua suurempi sähköposti- ja paperilaskuissa. Analyysi osoitti myös, että B2B-laskujen verkkolaskuosuus oli jo yli 90% vuoden 2022 aineistossa! Tämän lisäksi Tilastokeskuksen tuottama Eurostat-raportti osoittaa Suomen olevan ensimmäinen maa Euroopassa, joka on saavuttanut yli 90%:n kattavuuden ilman täysin pakottavaa lainsäädäntöä.



Valtion virastojen vastaanottamista laskuista yli 98% oli verkkolaskuja. Myös kuntien ostolaskujen osalta verkkolaskujen osuus ylitti reilusti 90%. Sähköisten laskujen osuus julkisen sektorin myyntilaskuista on vielä vasta n. 35%, mikä antaa mahdollisuuksia edelleen parantaa sähköisen laskutuksen käyttöä julkisella puolella. Tilastojen valossa voidaan kuitenkin todeta, että verkkolaskutuksella on luotu yrityksille ja yhteiskunnalle merkittävää hyötyä viime vuosina.


Tekoälystä tulossa seuraava tehostusloikka

Ostolaskuprosessi on elintärkeä osa yrityksen taloushallintoa, ja sen tehokas hallinta voi tuoda merkittäviä säästöjä ja parannuksia liiketoimintaan. Verkkolaskutuksen yleistyminen on ollut keskeinen tekijä ostolaskuprosessin tehostamisessa. Samalla se on ollut edellytys sille, että tekoälyä on voitu alkaa hyödyntämään ostolaskuprosessin automatisoinnissa.


Seuraava merkittävä tehokkuusloikka ostolaskujen käsittelyssä saavutetaan tekoälyn avulla. Tekoäly voi lukea ja tulkita laskujen tietoja, tiliöidä laskut automaattisesti oikeille tileille, ja lähettää ne hyväksyttäväksi ilman ihmisen väliintuloa.


Yritykset, jotka hyödyntävät näitä teknologioita ja trendejä, voivat odottaa saavansa merkittäviä hyötyjä ostolaskuprosessinsa optimoinnista. Adaptor tarjoaa Microsoftin Business Centralin yhteyteen sekä ostolaskujen käsittelyn ohjelmistoja, että kattavat verkkolaskutuksen palvelut. Ole yhteydessä meihin, kun haluat tehostaa yrityksesi ostolaskuprosessia!

bottom of page